vrijdag 2 mei 2014

Tameo Kits 1:43 (SLK096) - Toleman Hart TG183B - Brasilian GP 1984 - Ayrton Senna / Johnny Cecotto


Tameo Kits 1:43 (SLK096) - Toleman Hart TG183B - Brasilian GP 1984 - Ayrton Senna / Johnny Cecotto
Ayrton Senna maakte in 1984 zijn debut op het JacarepaguĆ” Circuit in Rio de Janeiro. Hoewel Ayrton teste voor Williams, McLaren, Brabham en Toleman kon de winnaar van het Brits Formule 3 kampioenschap van het jaar ervoor geen stoeltje veroveren bij deze teams. Senna stapte samen met Johnny Cecotto in bij het relatief nieuwe Toleman. 

Senna zette de 19e tijd neer in Braziliƫ, maar had er in de race niet lang plezier van, al in de 8e ronde blies de Hart 415T zichzelf op en was Ayrton de eerste uitvaller van het seizoen. Op het moment dat Ayrton Senna instapte in de TG183B was de wagen al meer dan een seizoen oud. De eerste 4 races van 1984 zouden nog met de TG183B gereden worden alvorens deze vervangen zou worden door de meer competatieve TG184.

Later zou Aytron in TG184 (in Candy kleuren) op Monaco de aandacht van de wereld op zich vestigen. Vanaf een 13e positie wist de Braziliaan zich naar voren te rijden in de stromende regen. In de 19e ronde passeerde hij de op de tweede plaats rijdende Nicky Lauda en daarna kwam hij met 4 seconden per ronde dichterbij aan Alain Prost. Deze zat wild gebarend in de wagen naar zijn team dat het te gevaarlijk zou zijn om nog door te rijden. En even later vond de wedstrijdleiding dat ook en besloot de wedstrijd af te vlaggen op het moment dat Prost nog op de eerste positie reed.

Senna haalde Prost nog in voor de rode vlag, maar door de regel dat de laatste raceronde die ronde was waarin iedereen nog een volledige ronde reed, werd Senna tweede. 
Veel is er gespeculeerd over het feit dat Senna op deze manier door McLaren en Prost van zijn eerste overwining was beroofd. Echter later bleek de Toleman van Senna in de laatste ronde ook tevens op zijn laatste adem liep, de wielophanging was dermate beschadigd dat deze enkele ronden hierna het begeven zou hebben. Senna had de eindstreep nooit gehaald als de race niet zou zijn afgevlagd.

Tameo Kits brengt deze Toleman Hart TG183b in schaal 1:43 als kit. 


link naar de SLK096

Geen opmerkingen:

Een reactie posten