donderdag 1 mei 2014

Spark 1:43 (S3784) Aston Martin Vantage V8 #95 - Le Mans 24h 2013 - Allan Simonsen / Nygaard Christofer / Kristian Poulsen


Spark 1:43 (S3784) Aston Martin Vantage V8 #95 - Le Mans 24h 2013 - Allan Simonsen / Nygaard Christofer / Kristian Poulsen
Een tragedie, zo mogen de gebeurtenissen waarbij de Deen Allan Simonsen om het leven kwam tijdens de 24 uur van Le Mans 2013 genoemd worden. De 34 jarige Simonsen kwam bij Tetre Rouge op de gladde curbstones en gleed de vangrails in. In eerste instantie leek er niet veel aan de hand, de wagen was wel zwaar beschadigd, maar de Deen was bij kennis. Echter al snel bleken er complicaties en nog voordat het ziekenhuis bereikt was reageerde Allan nergens meer op. Later werd bekend gemaakt dat Allan Simonsen was overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens de crash.

Een schril contrast met 2 dagen daarvoor, waar de All-Danish #95 de pole position in de GTE-AM klasse opeiste. Slechts 10 minuten na de start, in de 3e ronde was het allemaal over.

Uit het onderzoek is gebleken dat het overlijden van Simonsen vooral te danken was aan de enorme G-krachten waaraan hij was blootgesteld op het moment dat de Aston Martin de vangrail raakte. Waar normaal de vangrail meegeeft en het aantal G-krachten beperkt, stonden er achter de plaats waar Simonsen de barriere raakt dikke bomen waartegen de stalen vangrails was bevestigd. 
Dit verklaart ook waarom Allan direct na de crash nog aanspreekbaar was maar toch al snel in een coma terecht kwam en kort daarop overleed. Een sprekende overeenkomst met Mark Donohue na zijn crash in 1975, er zijn beelden waarop te zien is dat Donohue nog met de marshalls spreekt, maar later aan de gevolgen van inwendige bloedingen overlijd.

Allan Simonsen kwam de motorsport in via de karts, winnaar van het Deens Formule Ford kampioenschap en winnaar in het Australisch GT kampioenschap in 2007. In 2011 reed Allan in de Sprint Bathurst een onvoorstelbare tijd van 2.04.95, zo onvoorstelbaar dat de officials de tijd van de officiele lijst verwijderden omdat ze dachten dat het fout was. Pas nadat de tijd door handwaarnemingen geconformeerd was werd de tijd weer officieel.

Spark heeft een model gemaakt in schaal 1:43 van de laatste wagen van Simonsen, de laatste in de serie van 5 modellen van het Aston Martin team dat deelnam aan de 2013 editie van de 24 uur van Le Mans. Het model is een hommage aan Allan Simonsen, zijn familie en zijn fans.

5 July 1978 – 22 June 2013


Geen opmerkingen:

Een reactie posten