woensdag 5 november 2014

Spark S1886 1:43 - Tyrrell 010 No.4 South African GP 1981 - Desire Wilson



Vandaag de dag is er geen Formule 1 coureur die tijdens een Grand Prix in een wagen stapt zonder eerst uitgebreid getest te hebben, zowel op de baan als in simulators.
 
In de jaren tachtig was het verhaal voor DesirĂ© Wilson compleet anders. De Zuid-Afrikaanse zou in een Brabham aan de start gekomen zijn voor haar thuiswedstrijd maar op het laatste moment ging die afspraak niet door. In plaats daarvan kreeg ze een telefoontje van Ken Tyrrell die haar een stoeltje aanbood in zijn Tyrell 010 naast vaste rijder Eddie Cheever. Op de woensdag voor de race stapte Wilson in voor de eerste keer om een stoeltje te passen en zich bekend te maken met de wagen. Op donderdag reed ze haar eerste rondjes, waarbij ze twee keer achterste voren ging. Ken Tyrrel sprak haar toe met de bemoedigende woorden "De auto is langzamer dan jij ermee kan rijden" waardoor ze kalmer werd en in de eerste kwalificatie de wagen op een 16e plaats wist neer te zetten, een kleine 0,6 seconden langzamer dan vaste rijder  Cheever. Op de avond voor de race had de locale heldin op een sponsor evenement georganiseerd voor de hoofsponsor Deutz moeten zijn, maar in plaats daarvan was het echtpaar Wilson in Johannesburg op zoek naar een wasserette om haar raceoverall schoon te wassen voor de belangrijke wedstrijd van de volgende dag.

De wedstrijddag was regenachtig, Ken Tyrrel was bezorgd maar DesirĂ© maakte geen fouten. De wedstrijd was echter een ander verhaal, de eerste fout die ze maakte was dat ze de wagen liet afslaan tijdens de start, waardoor ze direct aan de staart van het veld belande. Bij de tweede fout die ze maakte ging ze teveel aan de kant voor Nelson Piquet en kwam ze aan de buitenkant van Leeukop-bend naast de baan en schoot ze achterwaart in de vangrail. Echter tot dat moment was de Zuid-Afrikaanse snel, sneller dan Eddie Cheever die in de wedstrijd door Wilson werd gepasseerd. 

Had Desiré een kleine honderdduizend dollar bij elkaar kunnen sprokkelen, dan was de waarschijnlijk snelste vrouw in de Formule 1 voor de rest van het seizoen bij Tyrrel gebleven, echter het bleef bij deze ene Grand Prix in 1981. En omdat de race achteraf niet meetelde voor het Formule 1 kampioenschap, wordt ze ook niet als Formule 1 coureur gezien.

Zo is de snelste vrouw in de Formule 1 bij slechts een beperkt aantal mensen bekend.



(written by Christian Eichenberger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten